Prata om säkert surfande

Internet tar upp en stor plats i många ungas liv. Där finns möjligheter att både lära sig nya saker och hitta nya vänner. Men det händer också att nätet används på ett sätt som kan innebära fara för barn och unga. Därför är det viktigt att engagera sig och prata med barn om säkerhet på nätet.

Här följer tips på sådant du kan ta upp i ett samtal om säkert surfande:

  • Prata med barnen om att det är viktigt att inte avslöja sin adress eller andra uppgifter som kan användas för att spåra dem. Särskilt om det bara är någon de haft kontakt med på internet.
  • Telefonnummer ska heller inte lämnas ut till okända personer. Samtal på nätet kan göras genom till exempel Skype eller Messenger.
  • Om ditt barn har en egen telefon är det bra om numret inte är kopplat till en adress. Kontakta operatören och be dem dölja eventuella adressuppgifter. Det går också att kontakta söktjänster som Hitta och Eniro och begära att uppgifterna döljs. Tänk på att adressen oftast är densamma om telefonen står på dig.
  • Prata med barnen om att inte träffa någon de bara haft kontakt med på nätet helt ensam. Att ta med en kompis eller att ha med sig en förälder ökar säkerheten. Försök ha en öppen attityd så att de får möjlighet att träffa den nya bekantskapen under säkra former. Annars finns risk att de gör det i hemlighet.
  • Prata om att bilder som läggs ut på internet lätt kan spridas. Berätta också att det är nästan omöjligt att få bort bilder som spridits eftersom man inte vet var de hamnat. En öppen dialog kring vad som är lämpligt och inte på internet är bra. Var tydlig med att du vill veta om dina barn har blivit kontaktade av obehagliga eller konstiga personer. Eller om de utsatts för kränkningar och mobbning via sociala medier eller appar.
  • Påpeka att om någon erbjuder något som verkar för bra för att vara sant så är det nog antagligen inte sant! Det kan gälla gåvor för att träffas och liknande. Men det kan också gälla erbjudanden om till exempel ”gratisspel” på mobilen mm.
  • Ta reda på vad ditt barn gör på internet. Be dem visa dig vilka sidor de är aktiva på och vad som händer där. Skaffa gärna själv ett medlemskap i samma community eller digitala mötesplatser. Men undvik att kontrollera för mycket om du inte har en misstanke om att något är fel.

Organisationen ECPAT har tagit fram en skrift om säkert surfande. Du hittar den HÄR

Hos ECPAT finns även en Stödlinje för barn och unga för att få hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL och en Hotline för att tipsa om misstänkt övergrepp mot barn på nätet.