Material för tryggare verksamhet

För att skapa en trygg miljö för barn och ungdomar krävs det att ledarna och föreningen arbetar med dessa frågor kontinuerligt. Trygga möten har tagit fram en rad olika material som kårer och föreningar kan använda sig av i det arbetet.

Här hittar du olika typer av material. Både för att skapa aktiviteter för dina deltagare och för att utveckla arbetet i föreningen.

Aktivitetspaket

Via länken nedan hittar du aktivitetspaket för olika åldersgrupper. De är till för att på ett roligt sätt skapa mer medvetenhet hos barn och ungdomar kring hur de kan bidra till en trygg verksamhet. För att skapa en trygg verksamhet och förebygga sådant som exempelvis mobbning så behöver även barn och unga involveras i trygghetsarbetet. Våra aktivitetspaket innehåller olika typer av övningar som syftar till detta.

Aktivitetspaketen är anpassade till olika åldersgrupper. Aktiviteternas syfte är att barn ska öva sig på att vara en schysst kompis, att förstå Barnkonventionen och att ha trygga möten på lika villkor. Vissa av aktiviteterna kräver fysisk rörelse medan andra har fokus på att tänka och fundera. Till varje övning finns instruktioner, tips och tydligt angivet vilket material som behövs.

Du hittar aktivitetspaketen HÄR!

Scoutanpassade aktivitetspaket med målspår angivna hittar du HÄR

Tryggare Tillsammans

Materialet Tryggare Tillsammans är till för att skapa en gemensam syn på trygghetsfrågor i ledargruppen. Med hjälp av materialet får ni tänka igenom olika frågor som är aktuella inom Trygga möten. Det handlar bland annat om övergrepp, diskriminering och barns rättigheter. Materialet kan med fördel användas vid terminsstart, inför läger eller i andra sammanhang när ledargruppen förändrats och behöver prata ihop sig kring frågor som rör trygghet.

Du hittar Tryggare Tillsammans här

Handlingsplaner

Handlingsplaner hjälper er att förbereda er på sådant som kan inträffa och underlättar hanteringen när något väl händer.

Trygga möten har tagit fram mallar som ni kan använda er av i er verksamhet. Du hittar dem här

Ledaröverenskommelse

Vissa föreningar använder sig av ledarkontrakt eller överenskommelser där det tydliggörs vad som förväntas av någon som är ledare. En skriftlig överenskommelse kan underlätta fall någon handlar fel eller beter sig illa, då kan det bli enklare att fatta beslut om att stänga av ledaren. En överenskommelse kan även vara trygghet för ledaren så att det blir tydligt vad som förväntas i uppdraget.

Trygga möten har tagit fram en mall för en ledaröverenskommelse som scoutkårer kan använda sig av. Ni anpassar texten i mallen så att den passar er verksamhet.

Du hittar mallen här