Vägen till ett Tryggare samhälle

Idag sker det övergrepp och trakasserier i en värld där ett nej inte ens klassas som ett nej enligt svensk lagstiftning. Det är en stor del till varför jag är med i Trygga Möten – jag är förbannad över hur ignorant samhället idag hanterar dessa frågor.

Man undrar vart världen är på väg när institutioner såsom skolor och föreningar prioriterar ett så kallat ”oklanderligt rykte” framför barnens trygghet. Det är inte ovanligt att så kallade ”skandaler” många gånger föredras att lösas internt, likt själva övergreppet; bakom låsta dörrar. Problematiken med denna inställning är att den innebär en världsåskådning där problemen aldrig riktigt existensberättigas och därmed lämnar det utsatta barnet med känslan av att vara själva felet, själva skandalen. Vilken mardröm, va? – att vara skolans skam på grund av en lärare eller elev som förgripit sig på dig.

Det är just där som Trygga Möten kommer in i bilden, för vi anser att den inställningen är en björntjänst för barnen. Och är det inte barnen som är viktigast och ska stå i centrum i skolan och föreningslivet? Statistiken över våldsbrott, mobbning och andra övergrepp är skrämmande, vetskapen om mörkertalen är än mer hisnande. Föreställningen att övergrepp är ovanliga, avlägsna och icke pågående är (tyvärr) hemskt vilseledande, för att tala klarspråk; Föreställningen att övergrepp är något som sker på en avlägsen plats med en främling till gärningsman som förgriper sig på ”någon annans” barn håller inte.

Under den första arbetshelgen för oss som är engagerade i utvecklingen av Trygga Möten kom Viveca Ernmark och gästföreläste om dessa ämnen och hon förklarade hur mobbning är en del av vår kultur. Hur annorlunda språk, idéer och traditioner tenderar att skrämma människor och leda till uteslutning. Med andra ord sker det någon slags hierarki i alla sammanhang vilket gör det absurt att påstå att ”det inte sker i vår verksamhet”. Pedofili, mobbning och andra kränkande och förnedrande handlingar sker idag, just nu, inte långt från dig och mig. Det blir ett normaliserat beteende så länge barnet inte får rätt bemötelse vid berättandet om händelsen. Att bemöta med agerande och hjälpsamhet är otroligt viktigt, annars riskerar övergreppet att förminskas till något som inte tycks behöva hanteras. I värsta fall fortgår övergreppen om inte rätt hjälp ges, och så länge omgivningen vet vad som sker men inte agerar så fortgår även den utsatta individen sitt liv i tron att det som sker är okej. Alternativt fortgår livet med en extrem misstro och en förlorad tilltro till föreningen, skolan eller vuxenvärlden i stort.

Jag tror att unga behöver lära sig tidigt att det som känns fel är fel och att även vuxna gör fel. För lärare och andra i ledarposition är verktygen, uppföljningsplanerna för att hantera dessa situationer, nödvändiga. Med Trygga Möten i spetsen så befinner vi oss i förändringens tid och jag kan lova att med rätt förståelse, bemötande och hanterande kommer vi att stärka en hel generation till att fortsätta kampen för rättvisare lagar och kämpa vidare för barns rättigheter.

Text: Jenny Nilsson, aktiv i spridningsgruppen

Det här inlägget postades i Engagemang, Trygg fritid och märktes , , , av admintryggamoten. Bokmärk permalänken.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *