Trygga rum på nätet!

killfragor

En trygg fritid handlar mycket om att leta efter trygga rum, ställen där du kan känna att du kan vara ärlig mot dig själv eller få det stöd du behöver för att kunna vara det. Det finns olika sätt att hitta trygga rum på, det kan vara ett rum du själv har skapat och som du själv bestämmer reglerna för.

Det kan vara ett rum på internet där du är anonym och där det går att prata om det som en behöver prata om, oavsett vad det är. Ett sådant rum är jag med och arbetar på. Det heter Killfrågor.se. Alla som söker sig dit kan vara fullständigt anonyma, folk behöver inte säga vilka de är. När jag svarar på mail eller chattar ser jag bara det användarnamn personen valt och den information som användaren själv väljer att dela med sig av. Det är personen jag pratar med som bestämmer hur vi ska prata; när det börjar, vad det ska innehålla och när det ska sluta. Mitt jobb är att göra mötet så tryggt som möjligt. Det är ett väldigt viktigt engagemang från min sida, mycket för att det var något som saknades när jag växte upp. På den tiden var internet något nytt och spännande, något som växte fram samtidigt som tv-kanaler blev fler och fler och mobiltelefoner började landa i människors händer.

När jag var ungefär 10 år gick jag till min skolsköterska och ville berätta om mina föräldrar som skilt sig 5 år tidigare, ville prata om det jag hade burit på själv under de här fem åren. Skolsköterskan skrattade till och medvetet eller omedvetet stängde hon då dörren till allt det jag just då var beredd att berätta men som jag fick bära inom mig i ytterligare 15 år innan jag började prata med folk om det sakta men säkert.

Skolsköterskan misslyckades med att skapa ett tryggt rum för mig och då hade det varit bra att känna till ett sammanhang där jag kände att jag hade en trygg fritid. Det handlar också om att en själv ska bestämma över det samtal som handlar om ens känslor och det en själv vill berätta. Jag vet aldrig när en person jag skriver med bestämmer sig för att stänga ner, göra något annat eller gå någon annan stans, och det är det som är bra. För hur tryggt kan ett rum bli om du inte själv kan bestämma över det?

 

Text: Hjalte Lagercrantz
Bild: Killfrågor.se

 

Ps. Du hittar fler länkar till olika trygga rum på nätet här!

Det här inlägget postades i Stöd och märktes , , , av admintryggamoten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>