En schysstare fritid är en roligare fritid

MEN IDAAAA!
Ridlärarens arga skarpa röst ljöd genom hela ridhuset. Den här gången fick jag inte stopp på hästen innan vi var för nära hästen och ryttaren framför. Jag kände hur det knöt sig i magen. Jag var elva år. Inväntade i tystnad utskällningen som skulle följa. Alla andra var tysta. Tyst på läktaren där andra satt i väntan på sin lektion. En och annan förälder. Också tysta. Varje lektion var det någon som blev utskälld.

Biggan var hård men rättvis hette det. Det var rentav bra att hon skällde så mycket på en, sa man. För då visste man när man gjort något bra. Då sa hon inget. Enstaka gånger utdelade hon beröm. Då hade man gjort något RIKTIGT BRA. Ingen ifrågasatte varför vi skulle lära oss genom att bli skällda på. Det man sa i stallet var att hon var den bästa ridläraren just för att hon var så hård. De andra var också ganska hårda men hon var hårdast. När jag och min kompis lekte häst med hennes äldre syster brukade systern vara ridlärare. Hon skällde alltid, som Biggan. Det var ju så en ridlärare var.

Att stämningen i stallet också var hård är inte så konstigt. Rå men hjärtlig kanske vissa skulle säga. Först kanske 20 år senare har jag tänkt på att det verkligen inte var okej att hon skrek på oss på det sättet. Eller att det inte var okej att ingen pratade med oss om hur vi skulle vara mot varandra i stallet. Därför blev jag så glad när jag för ett tag sen läste om en ridklubb som hade jobbat med just att vara schyssta kompisar i stallet.  De fick fler medlemmar – och vad kan det bero på? Jo, det finns nog fler som känner som jag: att det är roligare att vara med i en förening där man tänker på att ta hand om varandra.

 

Text: Ida Ömalm Ronvall, kommunikatör för projektet Trygga Möten Överallt

Det här inlägget postades i Trygg fritid och märktes , , , , , , , av admintryggamoten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>