”Det händer inte här”

Ni vet hur man ofta tänker ”det händer inte här”, ”det händer inte oss”? Så tänkte jag också en gång. Det gör jag aldrig mer.

2009 hade jag som nybliven ordförande i min scoutkår ett tufft år. En av våra ledare fälldes och dömdes för sexuella övergrepp mot barn. Det hände utanför vår verksamhet, men vi blev ju såklart påverkade av detta. Hela kåren var i chock och vi undrade hur vi hade kunnat agera annorlunda. Man kan inte veta säkert, men hade vi alla gått Trygga Möten utbildningen innan hade vi antagligen känt oss lugnare. Vi hade kanske sett gråzonerna lite tydligare och vågat ställa obekväma frågor. Framförallt hade vi kunnat diskutera saker i ledargruppen tidigare, om hur vi tyckte att vi som ledare betedde oss, och hur vi tyckte att det var ok att bete sig. För när det kom fram, och vi alla var i chock, var vi överens om att vi sett en del tecken på att det inte stod rätt till.

Vi hade turen att få stöd från Trygga Möten, genom att Carin som var projektledare kom till oss och stöttade upp, och för det är jag otroligt tacksam. Utan KFUM och Scouterna i ryggen hade vår kår antagligen inte orkat upp igen.

Trygga Möten utbildningen ger inte bara information, den ger också ett ledargäng en grund att stå på och öppnar förhoppningsvis dörrar till att diskutera vad som är ok och inte i en verksamhet och på så sätt också säga ifrån när något inte är det. Trygga Möten är en del i verksamheten som gör det lättare för alla att delta. Och den är viktig. Vår verksamhet ska vara schysst, fri från alla typer av övergrepp.

Jag har fått uppleva så mycket inom Scouterna och KFUM, allt ifrån kulturella utbyten till mysiga lägerbål och världsläger. Jag vill att fler ska få uppleva samma sak och jag tror att när fler får göra det så bidrar vi också till en bättre förståelse för varandra och på så sätt tar vi ett steg i rätt riktning mot ett mer humant samhälle, där alla får plats.

Att Scouterna och KFUM gör ett projekt tillsammans är jättekul, de har så mycket gemensamt och är två starka organisationer. Det var en av anledningarna till att jag valde att engagera mig i Trygga Möten. När Scouterna och KFUM gick i Prideparaden förra året, sida vid sida, och jag hade Trygga Möten tröjan på mig, då var jag riktigt stolt, det är ju helt otroligt vad mycket bra verksamhet vi gör och vilka fina värderingar vi står för.

Så därför engagerar jag mig i Trygga Möten, för att Scouterna och KFUM gör så bra verksamhet, och att alla ska ha en chans att delta på ett schysst sätt och få uppleva allt fantastiskt som jag har fått uppleva. Och för att vi ska sprida detta till andra verksamheter där barn och unga deltar! En bonus är också att man får en kick av att träffa så engagerade människor och att man hela tiden lär sig nya saker, utan att varken plugga eller vara på jobbet.

Text: Alexandra Ringius Hård, ideellt aktiv i projektledningsgruppen för Trygga Möten Överallt

Det här inlägget postades i Engagemang, Okategoriserade, Trygg fritid och märktes , , , av admintryggamoten. Bokmärk permalänken.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *